Site pictogram Houtmoed

Prachtig en krachtig: dat is kobaltblauw vilt!

Ook leuk onder een plantenpotje: deze onderzetter in diepdonkerblauw fleurt de vensterbank op

Hiep hoera! Iedereen heel erg bedankt voor het meedenken en meestemmen. Met trots presenteer ik een nieuwe kleur in de webshop: kobaltblauw vilt! Een prachtige, krachtige kleur. En qua naam een wel heel bijzondere en verrassende oorsprong… zeker wanneer je het vergelijkt met de kracht en vrolijkheid die deze kleur brengt in je interieur!
Lees je mee?

Rechtstreeks naar jouw favoriete blogcategorie?

Doe het zelf inspiratie | Interieur tips | Liefde voor papier | Verliefd op vilt | Achter de schermen | Duurzaamheid | Hou van Hout | Houtmoed Nieuwtjes | Creatief in de keuken

Van kwaadaardige kaboutertjes naar een mand van kobaltblauw vilt. Eh…watte?!

Houd je van sprookjes? Dan is deze kleur echt iets voor jou (samen met die prachtige Eftelingblauw, natuurlijk). Want het woord kobalt is afgeleid van het Germaanse woord Kobold. Een kobold is een kwaadaardig kaboutertje, of misschien ken jij het wel als aardmannetje. Gelukkig zijn de woonaccessoires die ik maak net zo sprookjesachtig, maar niet zo gemeen. Juist zacht en vriendelijk!
De reden dat zo’n prachtige kobaltkleur naar een kreng van een kabouter vernoemd is? Het metaal Kobalt (voor de nerds onder ons: het 27e element in het periodiek systeem) was veel moeilijker te winnen dan koper of zilver. En de aardmannetjes kregen daar de schuld van.

Nepzilver

Wat het nog erger maakte, is dat men tijdens het mijnen in eerste instantie dacht dat ze zilver vonden. Dus ze waren zeer beteuterd dat die kwaadaardige kaboutertjes ze ook nog eens gefopt hadden met nepzilver! Kobalt trekt ook nog eens het giftige arseen aan. Best gevaarlijk voor die mijnwerkers.

“Wat een rotmetaal. Dat gaan we naar die stomme kobolden vernoemen!” dacht er iemand. Gok ik tenminste, want ik was er zelf niet bij.

Heerlijk verhaal toch? Daardoor word ik eigenlijk alleen nog maar verliefder op deze kleur.
Maar wat heeft dit allesbehalve populaire zilverkleurige metaal, dan in hemelsnaam te maken met zo’n prachtige blauwtint? Die liefde ontstond in de westerse wereld pas in 1802.

Diepdonkerblauw om verliefd op te worden

De reden dat deze prachtige kleur blauw uiteindelijk de naam kobalt kreeg, komt door de Franse chemicus Louis Jacques Thénard. Hij is vooral bekend als de ontdekker van waterstofperoxide ~ alle kunstmatige blondines zouden hem eeuwig dankbaar moeten zijn.
Maar meer dan 200 jaar terug ontdekte hij ook dat er een supermooi blauw pigment ontstaat wanneer je kobaltoxide mengt met aluminiumoxide en documenteerde dit proces. En daar word ik dan weer blij van!

De grap is trouwens dat de Romeinen, Grieken en Egyptenaren de kleur echt al veel eerder hadden ontdekt, met gebruik van exact hetzelfde metaal. En ook in China zijn de eerste kobaltblauwe vondsten al meer dan 4000 jaar oud. Typische gevalletje Europese arrogantie om dan de hele ontdekking te claimen hè. Maar toch. Thanks Louis! En alle onbekenden uit de historie over de hele wereld.

En dan nu: kobaltblauw vilt

Fastforward van 1802 naar 2024 en deze prachtige kleur kobaltblauw vilt is de nieuwste toevoeging aan de Houtmoed familie van prachtige vilten opbergers en onderzetters! De volgende woonaccessoires brengen dit sprookjesachtige verhaal naar jou:

Onderzetters om je tafel op te vrolijken

Kandelaars met kleuraccent in kobaltblauw vilt

Prachtige, krachtige, kobaltblauwe opbergers!

Hergebruikt materiaal

By the way, een deel van de vezels in dit polyester vilt is hergebruikt. Ik hoop alleen niet dat dat betekent dat ze er kleine koboldjes voor hebben vermorzeld… 😉

Mobiele versie afsluiten