Menu Sluiten

Duurzaam houten kaartenhouders: zo maak ik ze

Je hebt ze vast al eens gezien in de shop, op sociale media, bij de Liefs Popup of misschien was je wel bij Creative Life? Die prachtige, superleuke, handgemaakte, duurzaam houten kaartenhouders!
Vandaag een kijkje achter de schermen. Omdat ik alles in de webshop zelf ontwerp, biedt elk product een fijne kans om jullie mee te nemen in het ontwerpproces. Dit keer dus aan de hand van deze leuke woonaccessoires! 

handgemaakt en Dutch design deze prachtige populieren kaartenhouder

Deze prachtige kaartenhouders zijn namelijk ideaal voor je leukste vakantiefoto’s, of je mooiste woonkaarten. Doordat ze gemaakt zijn van mooi blank populierenhout, passen ze in elk interieur! Van strak industrieel, tot zacht scandinavisch. De kaartenhouders zijn er in twee maten, om eindeloos mee te combineren! 

Van idee naar schets

Het begint ergens achterin mijn hoofd. Daar ontstaat het eerste idee. Meestal knal ik dat gelijk in een schetsboekje, en soms blijft het er wel weken of maanden in hangen! In dit geval ruim twee jaar. Oeps.

Gelukkig kwam er dan toch een moment dat ik pen en papier pakte! De eerste schetsen zette ik in de trein op papier en een week later schetste ik de tweede versie.

Puzzelen en rekenen

Daarna komt het serieuze stuk, want natuurlijk moet ik ook goed nadenken over de maten van deze duurzaam houten kaartenhouders. Tijd voor een ontwerp-uitwerk-periode vol passen en meten, met papier en karton (ik *hartje* papieren prototypes).
Ik pak op zo’n moment mijn liniaal en schuifmaat er gewoon bij, en ga lekker uitgebreid puzzelen met de maatvoering. Ik verzamel wat foto’s en kaarten, want de maat van de kaartenhouder moet natuurlijk wèl goed passen bij A6 formaat. En bij polaroids, en instax-foto’s, en kinderknutsels…

duurzaam houten kaartenhouders - het ontwerp op de computer

Zodra ik tevreden ben met het ontwerp, verhuist het idee van een schets-met-aantekeningen in mijn notitieboekje naar een uitgewerkte tekening met de juiste maatvoering op de laptop.

Prototype!

Tijd om het eerste echte prototype te laten snijden 🙂
Ik zorg dat deze eerste blokjes worden meegesneden met een grotere opdracht. Ik houd namelijk niet van resthout: dat is hoe dit idee in eerste instantie in mijn hoofd terecht kwam!

Dus zodra de tekening van de grotere opdracht klaar was voor productie, vulde ik de ‘gaten’ in de tekening met blokjes. Ook weer niet teveel, want het is natuurlijk pas de eerste houten versie! En ervaring leert dat ik het ontwerp daarna nog een beetje aan wil passen om het perfect te maken.

blokjes voor het maken van de duurzaam houten kaartenhouders

Kampvuur

Fun fact: het hout waar ik mijn designs uit laat laseren, komt van bomen van Hollandse bodem. FSC gecertificeerd uiteraard. Lokaal èn duurzaam geproduceerd: mijn favoriete combi. Na het laseren ruiken de onderdelen naar kampvuur. Omdat ik daar met mijn astma niet zo goed tegen kan, laat ik het eerst een weekje ‘uitdampen’ in de schuur. Hihi.

Productie draaien!

Tijd om de stukjes hout netjes af te werken, en om van alle losse onderdelen die supergeweldige kaartenhouders te maken!

Dit is nog best wel een klusje, en het moet uiteraard supernetjes. Ik ben nu eenmaal een pietlut als het om details gaat.
Eerst lijm ik met houtlijm de houten delen aan elkaar, en daarna bevestig ik de magneetjes op hun plek. Even goed opletten dat ik ze er goed om in bevestig, want anders stoten de helften elkaar af. Dat is nogal onhandig 😉

Bijschaven

Nu de eerste prototypes van duurzaam hout klaar zijn, kijk ik het ontwerp nog even goed na. De radius van de hoeken mag nog wel wat groter, en ik ben ook nog niet helemaal tevreden over hoe het magneetje past.

Bovendien: de magneetjes die ik heb gebruikt, daar ben ik eigenlijk óók niet tevreden over. Ze zijn niet sterk genoeg, en ze verlijmen niet zo mooi. Dus ik ga op zoek naar een andere leverancier. Ik krijg een sample toegestuurd (sterker èn past mooier) dus nu ben ik tevreden. Hopla!

Ik werk de productietekening nog netjes bij en wanneer ik de eerstvolgende plaat met grote producten laat produceren, pas-en-meet ik heerlijk veel vierkantjes en rechthoekjes in de stukken restplaat. Het ontwerp is af! De productie kan beginnen.

duurzaam houten kaartenhouders zijn ook een soort lego voor grote mensen
Stiekem ook een soort lego voor grote mensen: deze duurzaam houten kaartenhouders

Trots!

Zo maak ik deze duurzaam houten kaartenhouders! Een heel proces, waar behalve tijd dus ook ontzettend veel liefde in zit.
Het ontwerp van de kaartenhouders is mooi in eenvoud en dankzij het prachtige populierenhout staan ze supermooi in elk interieur.

En het leuke? Hier houdt het ontwerpproces eigenlijk niet op. Want deze prachtige, duurzaam houten kaartenhouders inspireerden me weer om de blokjes te combineren met RVS-stickertjes. En zo ontstonden de Plak & *Klak!* magneethouders! Maar dat is een verhaal voor de volgende keer 😉

Welke versie is jouw favoriet? De rechthoek, of de vierkante?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.houtmoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 34 reviews.