Menu Sluiten

Hoe maak je het? Vrolijke vilten onderzetters

mijn grote vriend de handstans

Rechtstreeks naar jouw favoriete blogcategorie?

Doe het zelf inspiratie | Interieur tips | Liefde voor papier | Verliefd op vilt | Achter de schermen | Duurzaamheid | Hou van Hout | Houtmoed Nieuwtjes | Creatief in de keuken

Misschien wist je het al lang, misschien nog niet: alles in de webshop ontwerp en maak ik zelf. En de vrolijke vilten onderzetters? Ook natuurlijk! Ze kwamen eigenlijk per ongeluk in de webshop, omdat ik lapjes vilt overhield na het maken van de vilten manden. Lapjes van zo’n 10 x 10 cm en zonde om weg te doen.

vrolijke vilten onderzetters als reuzeconfetti op tafel

Eerlijk gezegd ontstaan de meeste ideeën omdat ik restjes materiaal heb die ik nog te groot vind voor de prullenbak. Zo zijn bijvoorbeeld de Plak & Klak ontstaan omdat er ruimte overbleef in de houtplaat bij het snijden van Vaas H3 XXL. Maar dat is weer een ander verhaal!

restjes vilt van de manden waar ik onderzetters uit snijd

Het ontstaan van de onderzetters

Wat ik altijd doe als ik restjes overheb, is aanklooien. Gewoon rommelen met dat materiaal, beetje prutsen, voor me uit staren, knippen en snijden, duimen draaien… net zo lang tot er een idee ontstaat. Al rommelend met deze kleine lapjes vilt, zat ik ineens schattige mini-mandjes te maken met een stofschaar en splitpennen. Ik was zeer content met dit idee, zette tevreden mijn kopje koffie op een lapje vilt (want: houten werkblad) en *poef*. Nieuw idee!

Nieuw: 9 cm diameter vilten onderzetters met een laagje kurk

Het ontwerpproces

Want eigenlijk is zo’n vierkant lapje natuurlijk al een onderzetter op zich, maar ik wilde wel wat mooiers ontwerpen. Dus bedacht ik een paar vormen om vrolijke vilten onderzetters van te snijden, zoals een hexagon en een cirkel. Dat ontwerp maak ik als een digitaal bestand. De eerste series met onderzetters printte ik uit en sneed ik met de hand. Later sneed ik ze op mijn snijplotter. Daar werden ze allemaal een stuk identieker, en vooral netter van! Tot ik op instagram een handstans tegenkwam! Ooooo 🙂

restje vilt, stansmal, tijd om een onderzetter te maken

Vrolijke vilten onderzetters

Van de opbrengsten van mijn onderneming deed ik mezelf zo’n knapperd cadeau. Hansie Handstans, zo heet ‘ie. Lekker origineel hè? 😉
De lijntekeningen die ik toch al digitaal had voor de onderzetters, daar fabriceert het bedrijf op mijn verzoek een stansmal mee. En daarmee is het tegenwoordig een stuk minder arbeidsintensief voor mij om de onderzetters te maken! Nu leg ik het restlapje (met een stansmal er op) liefdevol tussen de kaken van Hansie en met een flinke *kloenk* stans ik er een onderzetter van! Heerlijk!

zowel het kurk als het vilt snijd ik met de handstans op maat

Verschillende soorten vilt

Het meest werk ik met 3mm dik vilt met deels hergebruikte vezels. Maar daarnaast heb ik een poosje geleden bij iDid supermooi vilt ontdekt en ben ik met hen een samenwerking aangegaan! Zij hergebruiken uniformen van bijvoorbeeld de Efteling en ABN-Amro, maar ook spanbanden. Dit vilt bestaat voor 99,9% aan hergebruikt materiaal, zo ontzettend gaaf. Het is alleen wat minder dik. Daarom combineer ik dit vilt met een laagje natuurlijke kurk. Zo gaan ook deze onderzetters superlang mee!

twee laagjes om een mooie onderzetter te maken

Zoals je ziet stans ik het vilt en het kurk met precies dezelfde mal. Vervolgens is het een precies handwerkje om te zorgen dat deze vormen netjes op elkaar worden geplakt. Ik ben benieuwd of ik dat nog steeds kan als ik bejaard ben 😉

twee laagjes: vilt en kurk vormen samen één handgemaakte onderzetter

Het zal je niet verbazen dat ik inmiddels al een leuke voorraad stansmallen heb, om al dat vilten moois mee te creëren! Dat is elke keer een flinke investering, maar wanneer jij lekker komt shoppen, verdien ik dat uiteindelijk gewoon weer terug 😉

een hele verzameling stansmallen naar eigen ontwerp

En als ik dat vilt dan gestanst heb, en eventueel op een laagje kurk geplakt, dan gaat het de voorraadkast in. En wachten deze handgemaakte beauty’s een paar dagen voor ze op weg gaan naar een nieuwe eigenaar! Een fijn nieuw thuis, waar zij een tafelblad tegen krassen en kringen kunnen beschermen. Want dat vinden ze, tot in het diepst van hun hergebruikte vezels, het allerfijnste om te doen in hun nieuwe leven als onderzetter.

voorraad van vilten onderzetters in allerlei kleuren

Handgemaakt moois

Nu weet jij hoe deze unieke, vrolijke vilten onderzetters door mij worden gemaakt! En geniet je misschien een beetje extra van jouw fijne aankoop, wanneer je je hete kop koffie er op zet.

handgemaakte onderzetters organische vorm

Shop jouw favoriet

meld je aan voor de Vrolijke Inspirerende Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.houtmoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 34 reviews.