Menu Sluiten

Ehm… Waar komt die naam Houtmoed eigenlijk vandaan?

houtmoed hoe het begon, een hele stapel productschetsen

Rechtstreeks naar jouw favoriete blogcategorie?

Doe het zelf inspiratie | Interieur tips | Liefde voor papier | Verliefd op vilt | Achter de schermen | Duurzaamheid | Hou van Hout | Houtmoed Nieuwtjes | Creatief in de keuken

“Ehm… waar komt die naam Houtmoed eigenlijk vandaan? Want het staat nergens op je site!”
Deze vraag werd laatst aan mij gesteld, met bijbehorende opmerking er achteraan. Tja, daar zeg je me wat! Best bijzonder, dat ik het nergens heb staan. Ik zou toch zweren dat ik er ooit een mooi verhaal over heb getypt… dus ik zal het je maar eerlijk bekennen: de site waar je nu naar kijkt is webshop nummer vier. Ooit stond het er gewoon op, en die tekst zal ergens in een digitale verhuisdoos achter zijn gebleven. Voor mij is het zó vanzelfsprekend dat Houtmoed Houtmoed heet, dat ik de uitleg erover nooit heb gemist. Tot nu, tot deze vraag. Hoog tijd voor uitleg!

de allereerste homepage van houtmoed
De allereerste homepage van Houtmoed, in mei 2009. Check dat kekke behangetje!

Moed

Er was eens… een jongedame van 29 jaar die geloofde dat je mooie producten kon verkopen en tegelijkertijd de wereld kon verbeteren. Het lukte haar niet bij de werkgevers waar ze als industrieel productontwerper in dienst was. Ze gooide het roer om, ging met mensen werken bij een goed doel, om in haar vrije tijd eens te proberen of ze een bedrijfje kon beginnen. Toen nog bedrijfje. Later leerde ze dat je een bedrijf serieus moet nemen en geen verkleinwoorden moet gebruiken 😉

Het was best spannend, zo’n bedrijf oprichten. En ze durfde het niet goed alleen! Bovendien was samen dromen veel leuker dan alleen. Daarom begon ze samen met een vriendin-slash-excollega aan dit avontuur. Heel veel brainstorms en bedrijfsplannen verder kwamen zij op de ideale naam: Moed.
Omdat het moed nodig had om voor jezelf te beginnen, moed om de wereld te willen verbeteren met z’n tweetjes en moed omdat klanten dan een dosis moed konden kopen.
Nog even los van de stortvloed aan woordgrapjes op de site met een ‘over-moed’ pagina, ‘moed af’ voor de kant-en-klare woonaccessoires… frisse moed, in the moed en zelfs een ‘hoogmoed’ sectie wanneer je alleen maar fijne inspiratie wilde opdoen maar het zelf veel beter dacht te kunnen.

In the moed: de woordgrapjes voor alle pagina's vonden we zelf werkelijkwaar fantastisch. Met mooi tegelspreukje.
Die woordgrapjes in het menu vonden onze helden hilarisch! En wat dacht je van het tegelspreukje op het behang?

Nu ja, ik dwaal af.

De naam Moed bestond al bij de KVK. Niet één keer, niet twee keer, niet tien keer: nee, echt heel veel bedrijven heetten Moed. En omdat de vriendinnen niet op wilden geven en nog helemaal in de woordgrapjes-modus stonden, zeiden ze tegelijkertijd “Houdt moed!” tegen elkaar.

Hout moed, misschien? Want de helden uit ons verhaal werkten vooral met hout, omdat ze samen Meubelmaken hadden gedaan in de avonduren. En als je eenmaal flauwe woordspelingen maakt, kun je daar ook niet zo makkelijk meer mee ophouden. 😉

Houtmoed. Niks bij de KVK met die naam, nergens een domeinnaam geregistreerd met die naam… en zo geschiedde. Best mooi als je wereldverbeteraar bent, dat je dan met de naam van je bedrijf al een beetje positiviteit de wereld in kunt slingeren.

Houtmoed

Eind 2008 waren de bedrijfsplannen rond en op 8 mei 2009 stapten de vriendinnen vol goede moed de KVK binnen. Elk met een eigen registratie: eentje met de naam Houtmoed Noord Holland en eentje met de naam Houtmoed Utrecht: handig om elkaar opdrachten te kunnen geven en geldstromen te kunnen scheiden. Bovendien: mocht er zakelijke onenigheid komen {wat deze vriendinnen natuurlijk noooooooit zou gebeuren} dan zou dat niet zoveel rompslomp geven.

Fast forward naar 2021

En tja, wat onze helden niet zou gebeuren, gebeurde toch: na een paar jaar zijn de wegen gescheiden. Zonder rompslomp. Ze bleken slimme vriendinnen te zijn! Alleen niet zulke handige zakenpartners.

Which reminds me, het is de hoogste tijd om weer eens bij te kletsen 🙂

maaike aan het werk tijdens creative life 2019

De vriendin met de naam Houtmoed Noord Holland? Dat ben ik. Ik ben in de afgelopen twaalf jaar een paar keer opnieuw gestart, met inmiddels aardig wat verschillende websites achter me. Waar dus blijkbaar ook wel wat gezellige inhoud is achtergebleven. Niet alleen de oorsprong van de naam, maar ook het aanhangsel Noord Holland is in die digitale verhuisdoos achtergebleven: in de volksmond is het tegenwoordig gewoon Houtmoed.

Je merkt het: ik mag dan al drie keer opnieuw begonnen zijn met mijn onderneming: de naam Houtmoed is altijd overeind gebleven, ik ben er nog steeds blij mee. En het moed houden heeft me door menig raar jaar heengesleept!

Zijn er meer dingen die jij nog zou willen weten uit de begintijd van Houtmoed?

meld je aan voor de Vrolijke Inspirerende Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.houtmoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 34 reviews.