Menu Sluiten

Hoe school de pret van ‘maken’ bijna had verprutst.

nieuwe kleur vilt in de shop: vilten manden ook in de maak

Rechtstreeks naar jouw favoriete blogcategorie?

Doe het zelf inspiratie | Interieur tips | Liefde voor papier | Verliefd op vilt | Achter de schermen | Duurzaamheid | Hou van Hout | Houtmoed Nieuwtjes | Creatief in de keuken

Ergens in de jaren ’80. Kleine ik zat dagelijks te knutselen en te tekenen. Los van het standaard fröbelwerk was ik ook geïnteresseerd in apparaten waar je iets mee kon creëren. Dat begon met een jurk die mijn moeder voor mij maakte. De stof was wit met rode muzieknootjes er op, hij had ruches langs de mouwen en een mooie grote strik. Wat was ik trots op deze jurk! En wat was de naaimachine een wonderlijk werktuig. Dat wilde ik ook kunnen!

achter de naaimachine maatwerk manden op maat

Barbie make-over

Net zoals vele meisjes met mij, begon het met Barbie-kleertjes. Mijn moeder legde me geduldig uit hoe de naaimachine werkte en daarna mocht ik zelf aanklooien. Het handigst vond ik van die stretch-stof, want dan hoefde je alleen meer rechtdoor te naaien en had Barbie zo’n chique tube-jurk. Lekker snel klaar, ook 😉
Maar toch: met plezier kroop ik achter die naaimachine. Later wil ik mode-ontwerper worden! Of interieurdesigner. Of apotheker.

De middelbare school

Toen ik op het vwo belandde, vond ik het een walhalla. Aan de ene kant leerde ik alles over wiskunde, scheikunde, biologie (machtig interessant!) en aan de andere kant kregen we tekenles èn textiele werkvormen. Hoera! Nog meer technieken! Ik had er superveel zin in!

Alleen, de juf niet. Ik heb namelijk een oudere broer, en niet elke leraar was tegen zijn, ehm, enthousiasme opgewassen. Hij zat nooit stil en die naaimachine kon hem helaas ook niet zoveel boeien. Het eerste wat de juf mij vroeg was of ik familie was van. Ja! zei ik trots. Dat had ik misschien beter niet kunnen doen 😉

Wanneer ik bezig was, zat ze vaak op me te vitten. “Je bent al net zo traag als je broer, hè?”, of: “Je luistert al net zo slecht als je broer!”
En als ik iets wilde weten, wachtte ze eerst af of mijn klasgenootjes ook een vraag hadden. Pas wanneer ik als enige met een vingertje in de lucht zat te zwaaien, kwam ze me schoorvoetend helpen. Ik snapte er niet veel van, maar stom was het wel.

Héél stom zelfs.

Ik kreeg zelfs een ontzettend grote hekel aan naaimachines, garen, textiel en alles wat ermee te maken had. Begon er met de pet naar te gooien. En tegen de tijd dat ik zestien was beloofde ik mezelf plechtig dat ik noooooooit van mijn leven meer een naald zou aanraken.

Fast forward naar het jaar 2000-nogwat

Houtmoed zag het licht in 2009, met vooral houten meubels die ambachtelijk werden vervaardigd. Want die liefde voor maken en gereedschap? Die was nooit vervlogen!
Om het assortiment in de webshop uit te breiden, naaide ik een paar kussenhoezen van restlapjes stof. Ik leende de naaimachine van mijn moeder (dezelfde waar die mooie jurk ooit op was ontstaan) en ontdekte dat ik het stiekem nog steeds leuk vond om op de naaimachine te prutsen.

set van twee duurzame opbergmanden

Héél leuk zelfs!

Ik had mijn jeugdliefde weer terug! Ik kreeg een eigen naaimachine voor mijn verjaardag (superlief!) en zorgde dat ik daar regelmatig achter kroop om mijn vaardigheden op te frissen en nieuwe technieken te leren. En toen ik eenmaal het vilt ontdekte was ik niet meer te stoppen! De vilten manden ontwierp ik met veel liefde en maak ik nog elke keer met veel plezier. Zo zie je maar… school had de pret bijna verprutst, maar ik heb het gelukkig weer hervonden!

Deze week heb ik zelfs een jurk voor m’n dochter gemaakt (ik volgde een superleuke online training bij Anydress ~ even off topic maar ik vind dat echt een aanrader). Ik heb ook al een patroon voor mezelf getekend om een jurk mee te creëren. Dat had ik al die jaren geleden echt niet meer gedacht.

En jij? Houd jij ook zo van zelf maken?

Vilten manden (vers vanonder de naaimachine)

meld je aan voor de Vrolijke Inspirerende Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.houtmoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 34 reviews.