Menu Sluiten

Van etui naar deurknop: dit is een leuke IKEA hack!

steek de boekschroef door de voorzijde van het deurtje zodat je je greepje mooi plaatst

Rechtstreeks naar jouw favoriete blogcategorie?

Doe het zelf inspiratie | Interieur tips | Liefde voor papier | Verliefd op vilt | Achter de schermen | Duurzaamheid | Hou van Hout | Houtmoed Nieuwtjes | Creatief in de keuken

Twee weken geleden deelde ik een story op instagram en Facebook, omdat ik de knopjes van m’n boekenkast niet zo mooi vond. Ik had nog leer van een kapot etuitje liggen, kreeg een idee {pling!}, dus ik haalde boekschroeven en ging aan de slag. En aangezien we onze boekenkast hebben samengesteld met allerlei modulaire onderdelen van een bekende Zweedse meubelgigant, spreek je zowaar van een IKEA-hack! Lees je mee?

boekschroeven door de gaatjes steken

Even terugspoelen naar 2009.

Het is eind 2009 en we hebben samen een huis gekocht! Een prachtige jaren ’30 woning, de verkooptekst bevat de befaamde woorden in originele staat (er was niet eens centrale verwarming aanwezig). Oh yes, je snapt het al. Dat betekende al ons geld kapotsmijten aan de verbouwing! Plafonds, muren, elektra: alles moest er uit. Aan het eind van de verbouwing was ook ons spaargeld op, dus zodra we wat centen overhielden ging het op aan potten verf, schroeven en schuurpapier.

De eerste maanden dat we ons paleisje bewoonden, stapelden we daarom alle verhuisdozen met boeken gewoon tegen de muur. Een heel alternatieve soort boekenkast dus. Eén losse verhuisdoos mocht ervoor staan, om dienst te doen als tv-meubel van toen nog zo’n dikke tv.

Tijdens één van onze bijna-dagelijkse bezoekjes aan de bouwmarkt, reden we ook nog even langs de Ikea. Daar zagen we een (toen nog expedit, tegenwoordig kallax) vakkenkast in de aanbieding. Vijf bij vijf van die bekende vierkante vakken, met een groot tv-vak in het midden. Voor nog geen 140 euro! Met het idee dat we altijd nog een echte kast konden kopen, ging het bouwpakket mee in de auto.

Fast forward naar 2022.

En zo vlogen er 13 jaar voorbij, waarbij de kast nog steeds prima dienst doet in onze woonkamer. Het enige minpunt is dat deze rakker zo stoffig wordt met al die open vakken. Toch maar eens kijken voor een nieuwe? Maarja… het is zo’n fijne, gezellige kast!

Tijdens al dit nadenkwerk, gooide onze grote Zweedse vriend er net een facebookcampagne tegenaan met een bonte verzameling aan kallax-elementen. Waaronder vakken met deurtjes en ladeblokken, die ook prima blijken te passen bij ons ‘oude beestje’. Hoera! De keus is snel gemaakt. Onze lieve kast krijgt gewoon lekker een upgrade!

Donkere kast, lichte glimmende knopjes.

We zijn er gek op: een lichte ruimte, met donkere meubels. En dus vullen we onze donkere zwartbruine boekenkast aan met donkere, zwartbruine laadjes en deuren. Het resultaat mag er zijn!

deurknopje voor het vervangen

Alleen die deurknopjes, hè. Licht, glimmend aluminium. Met van die fonkelende randjes er in gefreesd. Ze steken best wel af tegen de donkere kleur van de kast. Dat moet toch beter kunnen?

Kapot etui = IKEA hack!

Zelf vind ik van die leren lusjes altijd wel charmant. Alleen zijn deze vrij groot en van mij hoeft het niet zo bombastisch aanwezig te zijn. Dus haal ik zelf bij de ijzerwarenhandel kleine, zwarte boekschroeven en bedenk dat ik een lederen etui met kapotte rits wel kan gaan hergebruiken!

De boekschroeven die ik hiervoor heb gehaald zijn zwart gelakte van 15 mm lang en met een diameter van de huls van 5 mm.

Van het etui snijd ik reepjes van 1,5 cm breed en 7 cm lang. De ‘mooie’ kant van het leer vind ik een beetje te glimmend, dus ik kies ervoor om de matte, wat meer nubuck-achtige binnenkant als zichtzijde te gebruiken.

Met de gatentang op diameter 4,5 mm, knip ik een rondje uit de beide uiteinden van het lederen strookje.
Daarna vouw ik de strookjes dubbel en steek de huls van de boekschroef door beide oogjes die ik het geknipt.

Tijd om met de lederen lusjes deze ikea hack compleet te maken!
Ik ben zelf heel blij met het eindresultaat. Wat vind jij er van?

Leuke opbergers voor in de kast:

Nu de kast zo netjes is, is het gelijk tijd om op te ruimen! Wat dacht je van deze mooie manden om het helemaal af te maken?

meld je aan voor de Vrolijke Inspirerende Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.houtmoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 34 reviews.