Menu Sluiten

Wooncirkels in je interieur? Die maak je zelf!

in dit blog twee voorbeelden van wooncirkels DIY

Rechtstreeks naar jouw favoriete blogcategorie?

Doe het zelf inspiratie | Interieur tips | Liefde voor papier | Verliefd op vilt | Achter de schermen | Duurzaamheid | Hou van Hout | Houtmoed Nieuwtjes | Creatief in de keuken

Wooncirkels! Helemaal hip en je ziet de leukste exemplaren langskomen. Maar wist je dat je ze ook helemaal zelf kunt maken? Met oud papier of versleten textiel, en een kartonnen doos. Zo voorkom je een overvolle afvalbak, terwijl je een uniek interieur creëert! Dus heb jij nog een favoriete t-shirt print, een dekbedovertrek met gaten, of een mooi inpakpapiertje dat zonde is om weg te gooien? Lees dan snel verder voor twee voorbeelden van deze superleuke wooncirkels DIY!

Wat heb je nodig?

Dik karton (het liefst een verpakking die je upcycle’t, uiteraard)
Potlood & een touwtje
Een schaar
Een lijmstift
Ducttape
Een beetje precisie

Kartonnen cirkels maken

Het begint natuurlijk met cirkels. Red snel een kartonnen doos uit de papierbak, pak een potlood en een touwtje. Knoop het touwtje aan het potlood vast, en houdt het andere einde van het touwtje in het midden van het karton. De lengte van dit touwtje bepaalt de radius van jouw cirkel (dus twee keer de lengte is jouw diameter).

teken een cirkel op het karton dmv een potlood en een touwtje

Trek nu een cirkel op het karton.

knip een cirkel uit een kartonnen verpakking

Knip de cirkel uit het karton. Wil je een tweede wooncirkel met exact dezelfde maat? Dan kun je dit eerste exemplaar gewoon omtrekken op een tweede stuk karton. Net zo makkelijk! En anders gebruik je gewoon dezelfde truc met het touwtje.

teken de eerste cirkel over op het tweede stuk karton voor precies dezelfde maat

Ook deze cirkel knip je uit, et voila! Je hebt twee kartonnen basisvormen om jouw wooncirkels mee te creëren.

Wooncirkels DIY: bekleden met papier

helemaal hip een wooncirkel met de kaart van je favoriete stad

Mooie papiertjes… hier in huis ligt er genoeg. Prachtige posters uit de flow, mooi inpakpapier of zo’n vrolijke plattegrond, zoals deze oude fietskaart van Amsterdam en omgeving!

neem een oude plattegrond en teken ongeveer 2 cm om de kartonnen cirkel heen

Leg de kartonnen cirkel op het gebied van de kaart dat je wilt gebruiken. Trek een cirkel op de plattegrond, zo’n 2 cm van de rand van het karton. Die marge heb je nodig om de plattegrond om het karton heen te spannen.

lijm de cirkel in het midden, op de achterzijde van de plattegrond

Knip de plattegrond nu uit langs jouw potloodlijn en leg deze met de goede kant op je werkblad. Lijm de kartonnen cirkel goed in en plak deze op de achterzijde van je plattegrond. Goed glad aanwrijven zodat er geen luchtbubbels onder zitten, en even laten drogen.

lijm de kartonnen cirkel in het midden van de papieren cirkel

Daarna knip je flapjes in het overstekende papier, tot aan de rand van het karton. Net als vroeger met je lampion. Deze flapjes lijm je om naar de achterzijde van het karton. Probeer de rand zo rond mogelijk te maken, door het papier mooi strak langs het karton te lijmen.

knip flapjes tot de rand van het karton, net als vroeger met lampionnen
plak de flapjes vast aan de achterzijde

Even laten drogen, en klaar is jouw eerste wooncirkel!

maak je eigen wooncirkels

Optie twee: bekleden met textiel!

Unieke wooncirkel aan de muur!

Wat ook geweldig leuk is, is deze wooncirkels DIY uitvoeren met textiel die te mooi is om weg te doen. Denk aan een t-shirt met een superleuke print, maar vlekken op de mouw die je er echt niet meer uit krijgt. Of, zoals dit voorbeeld, stof van een mooie kussensloop waar helaas een gat in is gesleten. Want als het mooi genoeg is voor op je bed, is het ook mooie genoeg voor aan de muur!

knip de stof zo'n 3 cm om de cirkel heen

Knip een cirkel uit de stof met ongeveer 3 cm ruimte vanaf de rand van het karton.

zet de textiel vast aan de achterzijde met duct tape

Vouw de rand van de stof om naar de achterzijde van het karton. Trek er plooitjes in, zodat de textiel mooi rond langs de rand blijft lopen. Met stukjes duct tape (Ik heb hier witte gebruikt, maar aangezien het de achterzijde van je wooncirkel zit, is de good old grijze duct tape ook prima!) plak je de stof aan de achterzijde vast.

vouw plooien in de textiel zodat het aan de voorkant mooi gespannen om het karton zit

Ga helemaal rondom door, totdat je de stof volledig hebt vastgeplakt. Vergeet niet om de stof steeds goed aan te spannen, zodat je eindresultaat mooi strak is.

ducttape om de textiel mee aan het karton te plakken op de achterzijde

Klaar! Jouw wooncirkels DIY project is af. Nu kun je bedenken waar je ze op wilt hangen.

wooncirkel DIY met een oude kussensloop

Combineer ze samen, hang ze solo op, of mix & match met wandhangers zoals die gave Sushi uit de shop, old-school borden of tegeltjes, borduurringen, noem maar op!

Wooncirkels DIY: het eindresultaat!

Welke materialen zou jij willen hergebruiken tot een wooncirkels DIY?

meld je aan voor de Vrolijke Inspirerende Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.houtmoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 34 reviews.