Menu Sluiten

Waarom Houtmoed geen groot warenhuis nodig heeft?

vilten mand large en medium bij elkaar, zodat je de grootte kan inschatten

Rechtstreeks naar jouw favoriete blogcategorie?

Doe het zelf inspiratie | Interieur tips | Liefde voor papier | Verliefd op vilt | Achter de schermen | Duurzaamheid | Hou van Hout | Houtmoed Nieuwtjes | Creatief in de keuken

Je kent het wel. Bedrijven met zo’n enorm groot pakhuis vol voorraad. En dat ze dan met karretjes langs al die stellingen moeten, op zoek naar de producten in jouw bestelling. Maar niet bij Houtmoed! Ten eerste omdat ik de huur of aanschaf niet kan betalen. Haha. Maar de twee belangrijkste redenen: omdat ik duurzaamheid zo ontzettend belangrijk vind èn ik handgemaakte woonaccessoires verkoop (en nou eenmaal geen robot ben).
Wat dat ermee te maken heeft, lees je natuurlijk in dit blog 😉

Handgemaakte woonaccessoires

Alle woonaccessoires in de webshop maak ik zelf. Dat doe ik met heel veel liefde! Van de populairste vilten manden maak ik er bijvoorbeeld 6 tegelijk in dezelfde kleur. Heel gezellig is dat, wanneer het vrolijke geel of knallend roze aan de beurt is 🙂
Op dit moment ben ik bijvoorbeeld bijna klaar met een nieuw voorraadje camelkleurige manden in de maat M, zodat die straks weer dezelfde dag verzonden kunnen worden.

Ook wanneer ik zie dat de houten vazen opraken, dan zorg ik dat er op tijd zo’n 25 tot 50 nieuwe uit de lasersnijder rollen, zodat ik op tijd weer voldoende vazen heb om pakketten te blijven versturen.

voorraad van vilten onderzetters in allerlei kleuren

Geen robot!

Juist omdat ik mijn woonaccessoires met de hand maak, is het niet reëel om er een heel pakhuis mee te vullen. Ik ben namelijk de enige die ze maakt en ik heb net als ieder ander maar 24 uur in een dag. Waarvan ik er uiteraard een flink aantal kwijt ben met alleen al het vervullen van mijn slaapbehoefte 🙂
Daarnaast combineer ik een baan in loondienst met mijn gezin èn dit eigen bedrijf, dus een deel van de uren zijn gevuld met andere activiteiten. Ik zou een pakhuis vol handgemaakte woonaccessoires dus nooooooit kunnen vullen in m’n uppie.

keuze uit vele kleurstalen vrolijk vilt voor handgemaakte woonaccessoires

Basismateriaal

Natuurlijk zorg ik wel dat ik basismaterialen op voorraad heb liggen.
Neem de prachtige eftelingblauwe onderzetters! Ik heb meters van dat prachtige vilt, keurig opgerold, in mijn werkkamer staan.
Zodra ik nog maar twee setjes onderzetters op voorraad heb, geeft mijn software me trouwens een seintje. Superhandig! Elke week heb ik namelijk een paar ‘productie’ momenten in mijn agenda gepland. Het eerstvolgende productieuurtje weet ik dan dat ik mijn mouwen op moet stropen om aan de slag te gaan met het maken van deze schoonheden.
Wil je af en toe zien hoe deze handgemaakte woonaccessoires tot stand komen? Op mijn sociale media kanalen zoals Insta of Pinterest deel ik regelmatig video’s van achter de schermen!

Soms worden er echter heel veel setjes tegelijk besteld, waardoor de lage-voorraad-waarschuwing gelijk wordt opgevolgd met een ietwat dwingende: ‘joehoe, Maaik, je hebt deze rakkers helemaal niet meer op voorraad’. In de webshop komt dan automatisch ‘beschikbaar via nabestelling’ te staan.

handgemaakte woonaccessoires in de kleur geel - geel brengt hoop in sombere dagen en geeft rust

Leuk, maar wat betekent dat laatste dan?

Laatst was de hele voorraad van één van de meest populaire handgemaakte woonaccessoires er in twee dagen doorheen, omdat ze stond te shinen in een tijdschrift: lievelingetje Vaas H3 m. Dan zie jij dus ‘beschikbaar via nabestelling’ boven de bestelknop staan. Ook als je twee vazen wilt en er maar eentje op voorraad is, kun je op dat moment gewoon twee vazen in je winkelmandje stoppen (lekker doen, hoor! Leuk!).

Op het moment dat ik jouw bestelling binnen krijg, terwijl het niet klopt met de voorraad, ga ik vaak gelijk voor je aan de slag. Soms lukt dat dezelfde dag, en dan merk je er niets van. Maar het kan ook voorkomen dat ik net even op een verjaardag ben, of een rondje aan het fietsen. En ik sleep mijn gereedschappen niet overal mee naartoe! Op zulke momenten is de levertijd een dagje, of maximaal twee, later.

prachtige houten vaas OH geschikt voor kunstbloemen en echte bloemen

Nu weet je waarom ‘handgemaakt’ een belangrijke reden is om geen pakhuis te vullen. Dan reden twee:

Lekker duurzaam

Elk product kent een periode dat het populairder is, en elk product kent dus ook een periode dat het niet in trek is. Vooral de modeindustrie is hier een duidelijk voorbeeld van. Elk seizoen eindigt met een megalomane sale, met kortingen tot wel 70%. En alles wat niet verkocht wordt? Dat belandt op een afvalberg. Fonkelnieuw, nooit gedragen, doei doei.
En dat gaat mij aan het hart. Ik ben juist zo bewust bezig met het hergebruiken van materialen. Ik wil toch ècht niet dat mijn mooie woonaccessoires op de grote afvalberg belanden! En dus zie je bij mij zelden tot nooit een sale. En stop ik alvast met maken, op het moment dat ik merk dat een bepaalde kleur onderzetters niet meer zo in trek is.

Het grootste voordeel van zo’n kleine voorraad handgemaakte woonaccessoires? Zodra de vraag naar een product afneemt, kan ik het basismateriaal voor andere producten gebruiken! Zo gaat er *nul* materiaal verloren, omdat ik zelf zo nodig 140 setjes onderzetters wilde maken waar niemand om zit te springen.

Ohja, nog een voordeel van een kleine voorraad: het is echt heel handig voor de jaarafsluiting. Het tellen van voorraad vind ik namelijk één van de stomste ondernemersklussen. En daar ben ik dan ook lekker vlot mee klaar 😉

Van deze leukerds ben ik voorraad aan het maken:

meld je aan voor de Vrolijke Inspirerende Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.houtmoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 34 reviews.