Rechtstreeks naar jouw favoriete blogcategorie?
Doe het zelf inspiratie | Interieur tips | Liefde voor papier | Verliefd op vilt | Achter de schermen | Duurzaamheid | Hou van Hout | Houtmoed Nieuwtjes | Creatief in de keuken
Het was afgelopen zondag Internationale Chocolade Dag!
Op 13 september 1857 werd namelijk de oprichter van de Hershey Chocolate Company geboren. EĆ©n van de grootste chocoladefabrikanten van de wereld! Vandaar dat zijn geboortedag is ingepikt voor een gezellig en commercieel feestje. Hoewel mijn chocolade-voorkeur uitgaat naar lokaal en slaafvrij enzovoorts: ik grijp ieder mogelijk moment met liefde aan om Ć©Ć©n van mijn grote vreugdebrengers in het zonnetje te zetten. Chocola! Natuurlijk wel op de doe-het-zelf Houtmoed manier: met zelfgemaakte bonbons š
Tip vooraf
Even een goedbedoeld advies voordat je begint: wees vooral niet overmoedig in de hoeveelheid š
Het is mij namelijk al eens overkomen dat ik zĆ³ lang in de gesmolten-chocolade-lucht in de keuken stond, dat ik misselijk werd als ik alleen al naar die bonbons kĆ©Ć©k. En ik ruim een week geen trek had in die heerlijke, zelfgemaakte bonbons. Snik.
Marsepeinbonbons
Lekker makkelijk – en superleuk met kinderen!
Ingrediƫnten
– 300 gr marsepein
– poedersuiker
– amandelen of (gepelde) pistachenoten, ongezouten uiteraard
– pure chocolade
Aan de slag
Bestrooi je werkblad met poedersuiker en rol daar de marsepein op uit tot het ongeveer 2 cm dik is. Snijd er leuke vormpjes van! Druk op elk vormpje een amandel of pistachenoot. Even laten opstijven in de koelkast.
Smelt de chocolade eau bain marie (in een schaaltje boven kokend water) en zorg dat het niet te heet wordt. Doop de stukjes marsepein met een doorhaalvorkje (een fonduevork of lange prikkers kan ook) in de chocolade.
Laat afkoelen op bakpapier en laat het harden.
Gewoon alleen marsepein gebruiken kan natuurlijk ook. En versieren met spikkels of anders leuks tijdens het afkoelen, is vooral met de kids leuk om te doen! Zorg dat de chocola dan nog niet is uitgehard, zodat de versiering goed blijft plakken.
Omnomnomnom… en omdat ze zo lekker zijn, heb ik ook een nog iets ingewikkelder recept voor je!
Cointreaubonbons
Lekker – en vooral niet geschikt voor kinderen š
Ingrediƫnten
– 125 cc slagroom
– 3 eigeel (het eiwit heb je niet nodig, maar dit kun je opkloppen en bijv. merengue mee maken!)
– 50 gram suiker
– 50 cc cointreau
– 250 gram chocolade (puur of melk, allebei lekker!)
Aan de slag!
Smelt de chocolade eau bain marie en zorg dat het niet te heet wordt.
Doe de suiker met de eidooiers in een schaal en klop het lekker schuimig. Kook de slagroom al roerend op. Roer het suiker-eigeel-mengsel door de room en laat het al roerend drie minuten koken. Haal de pan van het vuur en voeg ongeveer de helft van de gesmolten chocolade toe. En natuurlijk de cointreau! Meng het tot een gelijke massa.
Laat de massa opstijven in de koelkast, ongeveer een half uurtje. Rol er daarna balletjes van, en laat deze nogmaals hard worden in de koelkast.
Nu heb je de rest van de gesmolten chocolade nodig (eventueel weer even opwarmen). Doop de bolletjes met een doorhaalvorkje (of je fonduevork of lange prikkers) in de chocolade. Laat afkoelen op bakpapier en laat het harden.
Smullen maar!
Die bonbons zijn echt superlekker, kan ik je vertellen. En hoewel je best even aan de knutsel bent, is het eindresultaat heerlijk. Zelfgemaakte bonbons zijn trouwens ook leuk om kado te doen, in een mooi versierd bakje of schaaltje.
Maar je eet ze geheel in chocolade-dag-stijl natuurlijk bij een bakkie verse wienermelange, of warme chocolademelk! Haha.
Om je tafelblad te beschermen tegen kringen, zet je die mok hete choco uiteraard op een vrolijk vilten Houtmoed onderzetter – want anders vergeet ik helemaal m’n shop te promoten! š
Enne… geen zin om zelf te knutselen, maar wel trek in chocola? Dan koop je alles toch gewoon lekker kant en klaar bij je lokale chocolatier š Eet smakelijk allemaal!