Menu Sluiten

Achter de schermen: lekker neuzen en puzzelen!

achter de schermen bij het houtmoed ontwerpproces

Rechtstreeks naar jouw favoriete blogcategorie?

Doe het zelf inspiratie | Interieur tips | Liefde voor papier | Verliefd op vilt | Achter de schermen | Duurzaamheid | Hou van Hout | Houtmoed Nieuwtjes | Creatief in de keuken

Houtmoed bestaat 15 jaar! Al vijftien jaar ontwerp ik met veel plezier eerlijke woonaccessoires die jou verrassen, laten glimlachen, waar je blij van wordt. En hoewel mijn default modus op ‘chaos’ staat afgesteld, heeft mijn opleiding tot Industrieel Product Ontwerper mij destijds geleerd hoe handig het is om structuur aan te brengen. Juist die structuur geeft de ruimte om alle kanten op te vliegen! En zo heb ik het het liefst 😉

Hoog tijd om na vijftien jaar eens een kijkje achter de schermen te geven, van hoe het Houtmoed ontwerpproces nu eigenlijk in z’n werk gaat. Ik begin bij het begin: de analysefase!

het houtmoed ontwerpproces begint met een goede analysefase

Nieuwsgierig tot op het bot

De analysefase klinkt een beetje saai ~ en soms klopt dat ook. Maar het is óók ontzettend inspirerend! Wanneer je nieuwsgierig bent tot op het bot (zoals ik) is het namelijk superinteressant om op zoek te gaan naar mogelijkheden. Want zodra ik een idee in mijn hoofd heb voor een nieuw woonaccessoire, is het allereerst van belang dat ik onderzoek doe.
Het begint met de simpelste vraag op google: bestaat het misschien al?
Daarna volgen: is het haalbaar? Zijn er beren op de weg die mijn briljante ingeving in de weg staan? Welke materialen zijn hiervoor wel en niet geschikt? Tegen welke krachten en invloeden moet het idee in kwestie bestand zijn?

deze tools zijn allemaal nodig om met het herontwerp aan de slag te gaan

Tijd kost geld. Zeggen ze.

Investeren in de analysefase lijkt altijd een heel tijdrovend en duur grapje. En ja, het kost behoorlijk veel tijd. Maar ik denk dat het Houtmoed ook onderscheid van een huis-tuin-en-keuken-knutselaar. Want wanneer je dit goed doet, levert het juist ontzettend veel op! Het bespaart tijd die je anders besteedt aan nutteloze ideeën. Het bespaart uuuuuuuren tijdens de uitwerking van dat prachtige nieuwe ontwerp. En het zorgt dat Houtmoed woonaccessoires met een veilig gevoel in de webshop kunnen pronken.

Zo heb ik eens een superleuk idee gehad voor een ‘zon in een potje’. Zo’n vrolijk weckpotje, met een zonnecel er op en een warm, rond lichtje er in. En dat op donkere dagen dan toch een zonnetje in huis kon schijnen. Bestond al! Idee: in de prullenbak (je zal maar een dure rechtszaak aan je broek krijgen).

Of dat ik een briljante ingeving had hoe ik mijn logo in de vilten woonaccessoires kon branden. En ik bijna mijn bureau in de fik had gezet. Hetzelfde gebeurde ook bijna met mijn allereerste waxinehouder-ontwerp. Geen goed plan om dat meerdere keren aan de hand te halen… òf je klanten daarmee te ver(r)assen. Hihi.

tijdens de analysefase doe ik gedegen onderzoek

Het resultaat

Na afloop van de analysefase is het resultaat een lange lijst met punten waar een design aan MOET voldoen, en aan MAG voldoen. Dat heet het programma van eisen en wensen. Ik kies er altijd voor om deze per ‘subkopje’ te organiseren. Dus ik heb na afloop een lijstje met eisen die ik stel aan het materiaal, een lijstje met eisen voor de vormgeving, de doelgroep, enzovoorts. Hier deel ik lekker geen fotootje van, want die bedrijfsinfo houd ik voor mezelf.
In plaats daarvan: een gezellig plaatje van vrolijk gekleurde onderzetters! 😉

Mix & Match

Net als de onderzetters, houd ik er van om een beetje te mixen en matchen met de fases. Dus wanneer de analysefase mij op ideeën brengt, ga ik vaak tussendoor al vanalles zitten schetsen. Heerlijk vind ik dat! Eigenlijk hoort dat in de ideefase thuis.
Ach, zolang maar duidelijk is wat in welke fase thuishoort, en ik na afloop de ideeën netjes toets op haalbaarheid, is er niets aan de hand. Een beetje chaos in een creatief proces kan geen kwaad. En wat de ideefase in het Houtmoed ontwerpproces precies inhoudt? Daar vertel ik volgende keer meer over!

Bij deze ontwerpen zat m’n innerlijke onderzoeker ècht te watertanden:

Welke van deze tijdslurpende schoonheden is jouw favoriet?

meld je aan voor de Vrolijke Inspirerende Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.houtmoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 34 reviews.