Menu Sluiten

Mislukt DIY project? Goed zo!

Ben je ook zo gek op zelf maken? Het maakt niet uit waarmee: textiel, hout, klei… het is geweldig als er een DIY project mislukt!

Huh?

Ja, echt. Een chinees gezegde luidt: “Mislukking is de moeder van succes”. En zo is het. Dus een mislukt project? Goed zo! Ik geef je vijf redenen waarom mislukkingen helemaal geweldig zijn! Here we go:

1. Je weet hoe het *niet* moet.

Elke keer dat iets niet gaat zoals je het voor ogen hebt, leer je in elk geval hoe het niet moet. Dat is kennis die je daarvoor nog niet had! Je bent, kortom, een beetje slimmer geworden.
Hoe meer fouten je maakt in je leven, hoe meer kennis je hebt opgedaan. Helemaal top, toch?

mislukt DIY project! Bij mij ging het laatst ook helemaal mis. Daardoor wist ik hoe het *niet* moest.

Gefeliciteerd dus, mocht je onlangs weer een misser hebben gemaakt. Goed bezig! Zo ging het bij mij nèt niet helemaal lekker met de kerstballen DIY waar je binnenkort over leest…

2. Buiten je comfortzone.

Als je iets doet wat mislukt, betekent het waarschijnlijk dat je het nog niet zo vaak hebt gedaan. En nieuwe dingen doen is fijn! Je stapt op zo’n moment buiten je comfortzone. Je comfortzone is natuurlijk lekker veilig en vertrouwd, maar niks is zo heerlijk als de magie die erbuiten ontstaat.

buiten je comfort zone leer je het meest

Dus heb je een nieuwe uitdaging? Ik hoop voor je dat je een paar keer zal mislukken tot je slaagt. Je zult zien wat een kick en zelfvertrouwen je er van krijgt, zodra het wèl lukt!

3. Andere manieren van kijken.

Door fouten te maken, leer je op een andere manier naar jouw manier van werken te kijken. Misschien zelfs kritisch te kijken: waarom ging het mis? Hoe kan ik dat beter doen?
En als je kritisch naar jezelf kunt kijken in wat je doet, kun je misschien ook wel kritisch kijken naar wat je denkt. Want je gedachten zijn ook maar een mening, ze zijn lang niet altijd waar. Door fouten te durven maken, kun je ze ook erkennen. En zo jezelf verbeteren & groeien als mens. Hopla!

4. Doorzettingsvermogen.

Het is net als kinderen die leren fietsen! Als je zoon of dochter valt, wil je ook niet dat ze opgeven. Je hoopt dat ze doorgaan, doorzetten, want daar worden ze sterker van.
Wanneer je een paar keer faalt en toch doorgaat, word je een sterk en succesvol mens. Een goed ontwikkeld doorzettingsvermogen is echt onmisbaar in het leven.

5. Het kan je per ongeluk inspiratie geven!

Het leukste van een mislukt DIY project, is dat het je op nieuwe ideeën kan brengen! Zo wilde ik ooit een plantenpotje maken van een wijnfles, door de bovenkant er af te snijden. Terwijl ik de fles doormidden probeerde te snijden (man, man! Wat een klus! En wat heb je daar een geduld bij nodig!) brak de onderkant. Project mislukt! Ships. De bovenkant bleef echter heel.

Ik zette deze op het aanrecht, en *floep* – er ging een lampje aan in mijn hoofd.

Het idee voor mijn windlichten was geboren! En ja, ik weet het, ze zijn elk jaar maar kort op voorraad. Maar, het goede nieuws? Ze komen er dit voorjaar gewoon weer aan!

windlicht wat ontstond toen m'n plantenpot DIY project mislukt -- inspiratie door fouten maken!

Ook zin om iets nieuws te proberen? Kijk dan eens bij de producten om zelf te maken.

Fijne dag allemaal! Enne… Heel veel mislukte projecten gewenst! 😀

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.houtmoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 34 reviews.