Menu Sluiten

Duurzaamheid voor dummies: zie jij door de bomen het bos?

een plaatje in je interieur deze bijzettafel laag

Rechtstreeks naar jouw favoriete blogcategorie?

Doe het zelf inspiratie | Interieur tips | Liefde voor papier | Verliefd op vilt | Achter de schermen | Duurzaamheid | Hou van Hout | Houtmoed Nieuwtjes | Creatief in de keuken

Reduce, reuse, recycle: een veelgehoorde term en zo’n hashtag die het op sociale media ‘lekker doet’. Maar wat is nu eigenlijk wat? Duurzaamheid is een breed begrip, er wordt mee gesmeten dat het een lieve lust is, en al die verschillende woorden die daaraan gelinkt zijn, worden door iedereen weer anders gebruikt. Wat betekent het nou eigenlijk, duurzaam doen? Wat is het verschil tussen hergebruik en upcycling? En greenwashing, wat is dat nou weer? Duurzaamheid voor dummies! De zes meestgebruikte termen. Lees je mee?

knus en kostbaar: dit stijlvolle mini-mandje is ideaal voor sleutels, juwelen en prulletjes

Reduce: minder gebruiken

De meest milieuvriendelijke manier is om geen spullen te kopen. Of in elk geval minder. Heb je bepaalde spullen wel echt nodig? En hoeveel groente gooi je eigenlijk weg aan het eind van de week? Door bewustere keuzes te maken in wat je wèl, en vooral wat je juist níét koopt, verminder je je gebruik van grondstoffen. En ben je dus vanzelf milieuvriendelijker bezig.
Wist je dat de lapjes vilt voor de mini-mandjes overblijven wanneer ik de medium-maat vilten manden creëer? Door daar een mooi nieuw woonaccessoire mee te maken, gaat er geen vilt verloren in het maakproces!

Recycle

Bij recycling gaat het echt om het opnieuw gebruiken van het basismateriaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan plastic verpakkingen, die weer omgesmolten worden tot plastickorrels en daarbij opnieuw gebruikt kunnen worden om nieuwe producten mee te maken.
Het lastige van recycling is dat het kunststof puur moet zijn om het onbeperkt te kunnen hergebruiken. Zachte kunststoffen zijn in principe oneindig vaak te recyclen, en daarmee helemaal niet zo milieuonvriendelijk als het lijkt. Alleen: het materiaal wordt niet altijd door ons ingeleverd, en het raakt vaak vervuild met andere stofjes. Door de vervuiling is het niet meer oneindig te recyclen. Helaas.

Een aantal van de viltkleuren in de shop bevatten bijvoorbeeld vezels van oude petflessen. Zo vermindert een nieuw materiaal toch een beetje de hoogte van de afvalberg.

de leukste kaarten met een knipoog van houtmoed

Ook qua papier kies ik ook altijd voor recycled papier. Zo zijn de boekenleggers en kaarten allemaal van gerecycled papier gemaakt. Maar wist je bijvoorbeeld dat papier na een keer of zes niet meer te recyclen valt? Daarna worden de vezels te kort en kun je het eigenijk alleen nog maar als wc-papier of papierpulp gebruiken.

Hergebruik, of re-use

Hierbij wordt het hele product opnieuw gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld door het terug te sturen naar de winkel, je kunt bij diverse grote bedrijven opgeknapte ‘klassiekers’ kopen. Maar ook iets simpels als het overnemen van oma’s oude pannenset hoort erbij! En wat dacht je van die geweldige kringloopvondsten? Soms vind je iets bij de kringloop wat je zo in de kamer kunt zetten, soms heeft een tafel bijvoorbeeld even een likje verf nodig. Maar dat valt allemaal onder hergebruik. Heerlijk is dat!
Het is ook erg leuk om een oud lelijk schaaltje te pimpen. Dat telt ook als hergebruik. Hoe je dat doet, lees je hier.

een lelijk schaaltje wordt weer mooi met een beetje zelfdragende klei

Upcycle

Upcycling is wat ingewikkelder. Je hergebruikt eigenlijk een materiaal om er iets mooiers van te maken! Zo worden er bijvoorbeeld fietsen gemaakt van oude koffiecapsules, je weet wel, dat ene merk waar George Clooney nogal fan van is. Vaak wordt iets upcycling genoemd, terwijl het eigenlijk gewoon hergebruik is ~ kortom: upcycling is best een grijs gebied! Hoe weet je dan het verschil met hergebruik?

Dat is simpel! Upcycling is al snel creatiever dan hergebruik, omdat je het materiaal als inspiratie gebruikt om tot een nieuw product te komen. Je kijkt dus niet naar het product zoals het is, maar zoals het zou kunnen zijn!
Zo waren de klemborden in de webshop ooit dienstbaar als ladebodem, en is het nu tijd voor hen om te stralen in je interieur. En wat dacht je van de sponsjes bij de krijtbordstickers? Als eenmalig verzendmateriaal belandde dit fonkelnieuwe verpakkingsfoam bijna in de prullenbak! Gelukkig wist ik het te redden om er superleuke sponsjes mee te stansen.

Duurzaamheid

De term duurzaamheid is helemaal lastig. En je wordt er de laatste tijd zo vaak mee om de oren geslagen dat het woord eigenlijk een beetje aan waarde verliest. En dat is zonde!
Duurzaamheid betekent vooral dat iets wordt geproduceerd of verkregen op een manier die niet zo belastend is voor moedertje natuur.

Handgemaakt in Nederland, is dus duurzamer dan een product dat de wereldzeeën doorkruist. Een lokaal omgehakte boom wint het altijd van hardhout uit het regenwoud.
Producten die een leven lang mee gaan, of zelfs meerdere levens? Die zijn dus óók hartstikke duurzaam! Zo hoop ik dat de prachtige bijzettafels, gesneden uit lokaal populierenhout, een levenslang jouw interieur verblijden. En mocht je er ooit eens op uitgekeken raken (yeah, right!), breng je ze dan alsjeblieft naar de kringloop?

Houtmoed bijzettafel prachtig tafelblad met leeg kopje koffie

Tegenwoordig is duurzaamheid bijna een hol marketingbegrip, maar wat mij betreft is het het mooiste wat er is. Erfstukken, huizen, meubels: het gaat wel honderd jaar mee en er worden zoveel mensenlevens mee verrijkt! Ook dat betekent dat het niet zo belastend is voor de natuur.

Alle hierboven genoemde termen zijn natuurlijk ook een onderdeel van duurzaamheid.

Greenwashing

Een nieuwe term die pas bestaat sinds duurzaamheid niet meer voor geitenwollensokkendragers is, maar eindelijk door iedereen normaal gevonden wordt: green-washing. Dit betekent niets meer of minder dan dat er een marketing-sausje over producten wordt gegoten, waarmee ze als milieuvriendelijk worden gebracht. Terwijl dat stiekem dus niet zo is!
Het is dus belangrijk dat je zelf altijd kritisch kijkt naar wat een merk nu eigenlijk bedoelt.

Een voorbeeldje? Bio-energie: energie die gewekt wordt uit biomassa. Het grootste deel van onze groene energie wordt hiermee geproduceerd! En dat is best een beetje dubieus.
Een poosje terug was in het nieuws dat er grote stukken bos omgehakt worden in Noord-Amerika, zodat het Nederlandse tekort aan biomassa wordt aangevuld. Dit omgehakte bos wordt verscheept naar ons kleine kikkerlandje om hier in de verbrandingsoven te belanden. Dit allemaal zodat er bio-energie uit gewonnen wordt. Alleen vergeten we even alle CO2 die hierbij vrijkomt. Bio-energie klinkt dus fijn en duurzaam, maar wat mij betreft nemen we deze green-washing met een flinke korrel zout.

Zo! Dat was mijn duurzaamheid voor dummies: zes veelgebruikte termen wat betreft groen ondernemen. Welke duurzame term ben ik vergeten uit te leggen? Ik hoor het graag in de comments!

meld je aan voor de Vrolijke Inspirerende Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.houtmoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 33 reviews.